Kinderen en jongeren

Voedingsadvies voor baby’s, kinderen en jongeren

CURSUS: Help! Mijn kind is een moeilijke eter

  • Eet je kind te weinig groenten/ fruit?
  • Wil je kind niet proeven?
  • Snoept je kind veel tussendoor en/ of wil het aan tafel niet eten?
  • Ervaar je telkens discussie met je kind aan tafel over wat en hoeveel er gegeten moet worden?
  • Eet je kind soms veel en dan ineens weer minder?
  • en nog veel meer van dat …

In deze cursus krijg je inzicht in de voedingsontwikkeling van het kind en de factoren die het eetgedrag bepalen.

Wanneer we de oorzaken van moeilijk eetgedrag en eetproblemen kunnen begrijpen, kunnen we gericht bijsturen. Ik begeleid je aan de hand van verschillende video’s welke methoden je kan toepassen en welke praktische tools je hierin kan gebruiken.

Online cursus: Help! Mijn kind is een moeilijke eter

 149,00

Stress aan tafel? Zet vandaag de eerste stap richting ontspannen tafelen met het gezin met mijn online cursus met meer dan 3 uur videomateriaal over voedingsontwikkeling, factoren die eetgedrag beïnvloeden,  strategieën en methodes om stap voor stap de strijdbijl aan tafel te begraven.

Verschillende mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming voor online cursussen.

Schrijf je hieronder in om een GRATIS video uit de cursus te ontvangen.


Voedingsadvies voor kinderen

De noden van kinderen en jongeren zijn op elke leeftijd anders en elk kind is uniek. Ik help je met gepast voedingsadvies op weg naar de juiste voeding voor uw kind, van zwangerschap tot en met de pubertijd.

Als mama van 2 jonge zonen word ik dagelijks geconfronteerd met de uitdaging om je kinderen telkens opnieuw de gezonde portie voor te schotelen die ze nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Die portie voorschotelen is één zaak … ze moeten die dan ook met plezier opeten.

In het geval van moeilijke eters of neofobie, bied ik je de nodige tips en werkwijzen aan om je kind(eren) op het juiste spoor te helpen.

Hiervoor is de cursus: Help! Mijn kind is een moeilijke eter zeker een aanrader.


Overgewicht bij kinderen

Bij overgewicht blijft het hoofddoel het aanleren van een gezonde levensstijl, om gezondheidswinst te bereiken. Gewichtsverlies kan hier een gevolg van zijn, maar is niet het doel van de behandeling op zich. Bij het bepalen van doelen rond gewichtsherstel bij kinderen en jongeren, gaat men uit van het normale groeiproces (ontwikkeling lengte en gewicht over jaren). Groeicurves geven een duidelijk overzicht en worden bijgehouden door elk CLB (op verzoek van de ouders te verkrijgen) of door Kind en Gezin (bij jonge kinderen).


Ondergewicht bij kinderen

In geval van ernstig ondergewicht kan het nodig zijn een minimum toename binnen een vaste periode af te spreken. Ook wordt vooraf afgesproken wat de mogelijke gevolgen zijn als dit doel niet tijdig wordt bereikt (of als het kind/ de jongere verder achteruit gaat).


(Beginnende) Eetstoornissen

Zelfwaarde

Mensen met een eet- of gewichtsprobleem ervaren vaak psychische klachten. Kenmerkend is een negatieve lichaamsbeleving, waarbij de focus sterk ligt op het gewicht. Zolang er sprake is van een negatieve waardering van het eigen lichaam, bestaat ook het risico op terugval. Ik focus liever niet op lichaamsgewicht maar we bouwen samen naar een gezonde relatie met voeding. Er wordt gefocust op het herontdekken van het verzadigingsgevoel en zelfregulatie, terug leren genieten van gezonde en ongezonde voeding zonder schuldgevoel.

Lichaamsbeeld

Ook los van het algemeen zelfwaardegevoel vormt de (her)opbouw van een realistischer lichaamsbeeld in vele gevallen een centrale doelstelling in de behandeling van eet- en gewichtsproblemen. Velen hebben een vervormde perceptie van hun lichaam en/of schuwen lichaamscontact. Relaxatietraining en het stimuleren van ontspannende fysieke activiteiten (‘sport voor plezier’) kunnen bijdragen tot een positievere lichaamsbeleving.

Omgaan met emoties

Eet- en gewichtsproblemen gaan regelmatig gepaard met moeilijkheden om met emoties om te gaan. Niet eten of net te veel eten is soms een manier om met problemen of moeilijke emoties om te gaan. in dit geval richt de behandeling zich ook op het aanleren van andere strategieën om hiermee om te gaan.

Gezin

Daarnaast geven eet- en gewichtsproblemen soms problemen op sociaal vlak. Bij kinderen en jongeren hebben de klachten invloed op het gezinsfunctioneren en kunnen deze een gezin onder druk zetten. Daarom wordt de rest van het gezin ook bij de behandeling betrokken. Ouders kunnen een ondersteunende rol spelen in de behandeling.


Diëtiste Brenda Fassart

Privépraktijk

Noordbruggestraat 7
8490 Varsenare

Huisartsen Te Velde

Kloosterstraat 131

8210 Zedelgem

Proudly powered by WordPress