Je hebt het misschien als gemerkt …het nieuwe label op sommige verpakkingen, het nutriscore label
Het ziet er zo uit …
Het eerste label waarvoor beperkt wetenschappelijk bewijs is dat ze consumenten helpen gezondere voeding te kopen.
Hoe lees je dat nutriscore label nu?

Positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) en negatieve eigenschappen (suikers, verzadigd vet, natrium (o.v.v. zout)) worden herleid tot een score. Aan de hand van deze score krijgt het voedingsmiddel een combinatie van een letter (van A tot E) en een kleur (van donkergroen tot rood). Donkergroen geeft de beste keuze aan, rood daarentegen de slechtste.

Als je de nieuwe voedingsdriehoek al eens van naderbij bekeken hebt, zal je al snel de raakpunten zien. Misschien nog even snel de grote lijnen van die voedingsdriehoek in de verf zetten:
BLAUW: water
DONKERGROEN: plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, granen, oliën en peulvruchten.
LICHTGROEN: voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vis, gevogelte, melk, kaas, eieren en yoghurt.
ORANJE: voedingsstoffen van dierlijke oorsprong waarmee je best met mate omspringt zoals echte boter en rood vlees.
ROOD: (sterk) bewerkte producten die we beter vermijden.
Valkuilen bij de interpretatie van het NutriScore label
Hoewel de NutriScore label een handige richtlijn biedt om voedingsproducten te vergelijken, zijn er enkele valkuilen waarmee je rekening moet houden.
Vergelijk alleen binnen dezelfde productcategorie
Nutri-Score is nuttig om bijvoorbeeld verschillende ontbijtgranen te vergelijken, maar niet om yoghurt met chips te vergelijken. Een product met een B-score is niet per se gezonder dan een product met een C-score uit een andere categorie.Sterke focus op macronutriënten
Het systeem houdt vooral rekening met vetten, suiker, zout en vezels, maar niet met vitamines, mineralen en bewerkte ingrediënten. Een sterk bewerkt product kan dus een gunstige score hebben.Toevoeging van vezels en eiwitten beïnvloedt de score
Producten met extra vezels of eiwitten kunnen een betere score krijgen, zelfs als ze veel kunstmatige toevoegingen bevatten.Gezonde vetten worden niet altijd correct beoordeeld
Olijfolie of noten scoren soms slechter dan magere, sterk bewerkte producten, terwijl ze wel gezonde vetten bevatten.
Conclusie: Gebruik Nutri-Score als hulpmiddel, niet als absolute waarheid
Kortom, in de plaats van met z’n allen etiketten te staan vergelijken, wat meermaals leidt tot nog meer verwarring, nemen we nu de short-cut door de supermarkt.
Eerst door de groenten – en fruitafdeling en daarna even snel de nutri-score van verpakte voedingswaren checken.
Voorlopig vind je het label nog niet op elk product, maar enkele distributeurs en producenten (Delhaize, Colruyt group, Carrefour, Danone) zijn al gestart met de weergave van Nutri-Score op verpakkingen, op hun websites en/of via apps.
Waarvoor dank!
Alweer wat tijd bespaard in onze zoektocht naar een gezonde levensstijl.
Groetjes,
Brenda