Nutri – Score label

Je hebt het misschien als gemerkt …het nieuwe label op sommige verpakkingen.

Het ziet er zo uit …

Het eerste label waarvoor beperkt wetenschappelijk bewijs is dat ze consumenten helpen gezondere voeding te kopen.

Hoe lees je dit nu?

Positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) en negatieve eigenschappen (suikers, verzadigd vet, natrium (o.v.v. zout)) worden herleid tot een score. Aan de hand van deze score krijgt het voedingsmiddel een combinatie van een letter (van A tot E) en een kleur (van donkergroen tot rood). Donkergroen geeft de beste keuze aan, rood daarentegen de slechtste.

vorming en consulting

Als je de nieuwe voedingsdriehoek al eens van naderbij bekeken hebt, zal je al snel de raakpunten zien. Misschien nog even snel de grote lijnen van die voedingsdriehoek in de verf zetten:

BLAUW: water

DONKERGROEN: plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, granen, oliën en peulvruchten.

LICHTGROEN: voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vis, gevogelte, melk, kaas, eieren en yoghurt.

ORANJE: voedingsstoffen van dierlijke oorsprong waarmee je best met mate omspringt zoals echte boter en rood vlees.

ROOD: (sterk) bewerkte producten die we beter vermijden.

Kortom, in de plaats van met z’n allen etiketten te staan vergelijken, wat meermaals leidt tot nog meer verwarring, nemen we nu de short-cut door de supermarkt.

Eerst door de groenten – en fruitafdeling en daarna even snel de nutri-score van verpakte voedingswaren checken.

Voorlopig vind je het label nog niet op elk product, maar enkele distributeurs en producenten (Delhaize, Colruyt group, Carrefour, Danone) zijn al gestart met de weergave van Nutri-Score op verpakkingen, op hun websites en/of via apps.

Waarvoor dank!
Alweer wat tijd bespaard in onze zoektocht naar een gezonde levensstijl.

Groetjes,
Brenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *